daruma

VÄLKOMMEN TILL IN THE BOX!

In the box är en webbutik som drivs av Handelsbolaget Zåba. Vår ambition är att erbjuda snygga, färgglada, trendiga och praktiska bentolådor som gör det lilla extra för din lunch eller picknick.

Efter att ha bott i Tokyo i ett par år och gått runt på varuhusen, inspekterat och trånat, hyllmeter efter hyllmeter med japanska bentolådor, termosar, flaskor och diverse olika bentoaccessoarer växte idén med att ta med dessa till Sverige. Det massiva utbudet väckte ett habegär som vi gärna vill dela med oss av.

Vad är då en bentolåda? Bento är det japanska ordet för matlåda. Egentligen är det igen skillnad mellan en vanlig matlåda och bentolåda mer än att japanerna lyckas förvandla den till något spännande och tilltalande för ögat, då man enligt japanerna äter lika mycket med munnen som med ögonen. I Japan har det utvecklats ett fenomen kring bentolådan och det finns en hel uppsjö att välja emellan i alla former, prisklasser och material. I sin bento strävar man efter att hålla maten så fräsch som möjligt, gärna med hjälp av olika fack, och den packas oftast med stor noggrannhet och finess. Det är heller inte helt sällan som man försöker göra maten lite extra gullig, eller som man säger på japanska ”kawaii”. Då får kreativiteten flöda och det görs små figurer av maten både till vuxna och barns stora glädje.

Vi hoppas att du här ska finna inspiration till hur du kan förnya din matlåda och låta dig inspireras av japanska traditioner, både den hälsosamma maten och det barnsliga söta. Eller varför inte till att ge bort den perfekta presenten som kan användas varje dag.

För mer inspiration på vad du kan göra med din bentolåda, besök oss på Pinterest där vi samlat många olika bentoideér.